Kripto dünyası önce XRP şimdi Binance ile "menkul kıymet" tantanası ile çalkalanıyor. XRP açılan davanın sona ermesinin beklendiği günlerde Binance SEC ( ABD menkul kıymetler ve borsa komisyonu ) tarafından yep yeni bir dava ile karşı karşıya kaldı. Suçlamanın 13 farklı maddesi olsa da en dikkat çeken konu menkul kıymet olarak sayılan varlıklar ve bu kapsamdaki suçlamalar. Gelin kısaca bu menkul kıymet tanımını ve arkasındaki penceleri biraz aralayalım.
SEC ve CFTC (Emtia vadeli işlemler komisyonu) bu iki kurumun görevi ABD'de hisse senedi, menkul kıymetler ve emtia alım satımını denetlemek, halkın zararına işlem yapılmasını engellemek, alım satımlar esnasında manipülasyon ile haksız kazanç elde edilmesinin önüne geçmektir. SEC hisse senedi ve tahviller CFTC emtialarla ilgilenir. Karmaşa ilk olarak burada başlıyor. Kripto varlıklar ortaya çıktığı 2008-2009 yılından beri ayrı bir statüye kavuşmuş durumda değil. Hatta bu iki kurum arasında dahi çelişki olduğunu görüyoruz. Son sözü söyleme yetkisi SEC in elinde ve SEC menkul kıymet olma şartlarını 1946 yılından bir dava ile adını alan HOWEY testi ile açıklıyor. Menkul kıymet olma şartları ;
1- Yatırım Sözleşmesi
2- Ortak Bir İşletme
3- Kar beklentisi
4- Üçüncü Tarafın Çabaları
Detaylı bilgi için ; https://www.investopedia.com/terms/h/howey-test.asp
Yatırım sözleşmesi; Bir beklenti ortaya atarak bunu yatırımcılara pazarlar ve satarsanız bu yatırım sözleşmesi olur
Ortak bir işletme; Satış ile oluşan likit, beklentiyi fonlar ise ortak bir işletme oluşur.
Kar beklentisi ; Beklenti, proje, ürünü satın alan yatırımcı yaptığı alımın ileride daha değerli hale geleceğini düşünüyorsa kar beklentisi oluşur.
Üçüncü tarafın çabaları; Bu kar beklentisinin bir şirket çalışması ile olması durumudur.
SEC bu 4 maddeyi karşılayan ürünleri Menkul Kıymet sıfatı ile ifade eder ve regülasyonlara tabii tutar. Peki bu durumda neden Bitcoin değilde Xrp menkul kıymet olarak görüldü ?
Yukarıdaki maddelerde tek tek açıkladık ancak en bariz şekilde Bitcoin bir şirket ürünü değil, geliştirilmesi ve kar beklentisi 3. tarafın çabasına bağlı değil iken XRP arkasında Ripple şirketi ile bu şartları karşılıyor olarak görülüyor. Hali hazırda CFTC Bitcoin ve Ethereum'u emtia olarak değerlendiriyor ve diğer kripto varlıkların emtia olarak değerlendirme eğiliminde fakat diğerleri konusunda SEC ile CFTC çelişiyor.
Eğer bir kripto varlık menkul kıymet olarak sınıflandırılırsa SEC'e kayıt yaptırmak, düzenli şekilde bilanço ibraz etmek zorunda. Bu yatırımcıyı koruyan bir hamle olarak gözükürken kripto varlıkların ortaya çıkış felsefesine aykırı olarak görülüyor.
Binance'e açılan davaya döner isek SEC Binance'in kayıtsız menkul kıymet ticareti yaptığını, şirketin bilançolarının yeterince şeffaf olmadığını, lisans almadan borsa işlettiği gibi 13 ayrı suçlama ile Binance karşı karşıya bırakıyor. Bu esnada SOL, ADA, MATIC, FIL, ATOM, SAND, MANA, ALGO, AXS ve COTI belgelerde menkul kıymet olarak geçiyor. Önümüzdeki süreçte XRP için devam eden sancılı sürecin bu varlıklar içinde yaşanması bekleniyor.
Binance açık şekilde işbirliği ve uzlaşmaya açık olduklarını, açıklayamayacakları herhangi bir finansal durumun olmadığını belirtse de SEC tarafından direk dava ile başlayan süreç kullanıcılar ve piyasa üzerinde olumsuz bir havanın oluşmasına çoktan sebep oldu bile. Bu arada CZ nin kendi hesabına bir ödeme yapmak amacıyla 65 milyon dolar geçirdiğine dair iddaa, davanın sadece Binance ve regülasyon kapsamında kalmayacağını aynı zamanda bir cadı avına dönüşebileceğini gösteriyor.
Comments