top of page

VADELİ İŞLEMLERDE FONLAMA ÜCRETİ NEDİR ? NEDEN ALINIR ? NASIL HESAPLANIR

Kripto yatırımı yapanların tamamı vadeli işlemlere en az bir kez göz gezdirmiş veya işlem yapmıştır. Ekranın sağ üst tarafında "Fonlama/Geri sayım" veya Funding ifadesini görüp umursamadıysanız hesabınızdan para kesilmiş veya yatırılmış olabilir. Hatta bazı hacimsiz token veya coinlerde funding fee üzerinden kar elde eden tradeler, işlemin yönünü değiştirecek kadar yüksek fonlama oranları dahi var. Hemen en basit en sade şekilde bu konuyu açıklığa kavuşturalım.


Bir coin veya token hem vadeli hem spot olarak işlem görür ancak her ikisinin işlemleri birbirinden ayrıdır yani farklı tahtalara sahiptirler. Basitçe bir tahtada alıcılar baskın olduğunda fiyat artar satıcılar baskın olduğunda da fiyat düşer. Ancak vadeli ve spot tahtasında fiyat işlemlerin yoğunluğu nedeniyle farklı seyredebilir. Şu an kullandığınız borsadan hemen kontrol edin BTC/USDT Spot fiyatı ile vadeli kısmında fiyat farkı göreceksiniz. Perputual yani süresiz vadeli işlemlerde bu fiyat farkını gidermek için her 8 saatte bir baskın taraf diğer tarafa ödeme yapar ve fiyata denge getirilir. Bu işlem tam olarak yukarıda da gördüğünüz "fonlama oranı geri sayım" kısmındaki 8 saatin bitiminde yapılır. Eğer fonlama oranı + da ise Long poz tutanlar short poz tutanlara ödeme yapar, eğer fonlama oranı - de ise Short poz tutanlar Long poz tutanlara ödeme yaparlar. Eğer fonlama oranı + daysa spot fiyatı yüksek - deyse vadeli fiyatı yüksek demektir.



NE KADAR ÖDEME YAPARIM VEYA ALIRIM ?

Fonlama ödemesi almak veya yapmak için ilk gösterge yukarıda bahsettiğimiz fonlama oranın + veya - de olması bu esnada önce ödeme alacak olan veya ödeme yapacak olan tarafta olduğunuzu bilmeniz gerekir. 4 senaryo ile durumu basitleştirelim


Short Pozisyondasın Fonlama +0.01 ödeme alırsın

Short Pozisyondasın Fonlama -0.01 ödeme yaparsın

Long Pozisyondasın Fonlama +0.01 ödeme yaparsın

Long Pozisyondasın Fonlama -0.01 ödeme alırsın


Ödeme hesaplama

Hesaplama için bilmemiz gerek 3 değer var.

Poz açtığımız varlığın fonlama saatindeki değeri

Coin/ token cinsinden poz büyüklüğümüz

Fonlama oranı


Aşağıdaki işlem üzerinden örnek verelim.


Yukarıdaki pozisyondan almamız gereken değerleri alalım;

Fiyat 27070 USDT

Poz büyüklüğü 0,093 BTC

Fonlama oranı 0,01 %


FİYAT X FONLAMA ORANI (VİRGÜLDEN SONRA 2 SIFIR EKLEYİN ) ÇIKAN SONUÇ X POZ BÜYÜKLÜĞÜ

27070 X 0.0001= 2707

2707X0,093=0,251 USDT ödeme çıktı

yukarıda Long pozdayız ve fonlama oranı + olduğu için sayaç bittiği anda 0,251 Usdt ödeme yapacağız demektir.


Peki fonlama saatinden önce işlem kapatırsam ne olur ? Fonlama geri sayımından önce işlem açar kapatırsanız herhangi bir ödeme yapmaz veya almazsınız. Geri sayımda +- 15 saniye gecikme vardır.


FONLAMA ORANININ İNDİKATÖR OLARAK KULLANILMASI VE İŞLEM TAKTİĞİ

Fonlama oranı bize aynı zamanda piyasada traderların işlem yönünün ağırlığını gösterir. Fonlama oranın 0.01 baz alınır. Eğer altındaysa long poz ağırlıklı eğer üstündeyse short poz ağırlıklıdır. Bu sayede piyasanın genel yön tahmini konusunda bir veriye sahip olursunuz.


Fonlama oranı aşırı düşük veya yüksek coinlerde geri sayımın bitmesine yakın yüklü ödeme yapmak istemeyen traderler işlem kapatır ve aynı şekilde fonlama ödemesi almak isteyen traderlar aksi yönde işlem açarlar. Özellikle shit coinler ve haberi yönü kesin tayin eden ( LUNA olayı gibi ) coinlerde işlem alacağınız zaman fonlama geri sayımına çok dikkat etmelisiniz. Bu saatlerde işlem yönünün değişmesi piyasada alıcıların veya satıcıların baskınlığından değil fonlama ödemesini almak veya ödemekten kaçınmak isteyen piyasa oyuncularının küçük bir hareketidir.







2.023 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Unknown member
Aug 11, 2023

Teşekkürler hocam

Like
bottom of page